O Kawie

  • Peru. Poniżej Cusco, antycznej stolicy Imperium Inków, w tropikalnym lesie nad rzeką Urubambą, znajdują się słynne ruiny sanktuarium Machu Picchu, jednego z Cudów Świata.

    Już kilka kilometrów w dół rzeki od tego magicznego miejsca, po wyjściu z kordyliery, rozpościera się ogromna dolina rzeki Urubamba, do której przylegają doliny innych rzek zasilających jej główny nurt.

    Mieszkańcy tych terenów, Indianie i metysi, zajmują się przeważnie uprawą bananów, ananasów, cytrusów, manioku, kakao i kawy, która to od wielu lat jest znana ze swojej jakości z racji na specyficzne mikroklimaty panujące na pograniczu wysokich Andów i dżungli Amazońskiej.

    Nasza kawa pochodzi z plantacji znajdujących się na wysokości 1800 m n.p.m. w jednej z takich mikro dolin górskich. Kilkuset plantatorów zrzeszonych w kooperatywę starannie pielęgnuje i selekcjonuje najlepsze ziarna.

    Po latach delektowania się ich kawą postanowiliśmy podzielić się tą przyjemnością, wybraliśmy najlepsze z nich.

  • „Głęboki, gęsty smak pozostaje długo na podniebieniu.
    Nie jest mocna i cierpka, jest kawowa.”

    „Bogaty smak i aromat, do którego chce się wracać.”

    Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.

    Gatunek kawy: Arabica

    Odmiana: Typica i Catimor

    Obróbka: myta

    Scoring: 84,25 punkty

    Certyfikat: BIO (organic)

    Zapach/aromat: miodowy

    Smak: czekolada, miód, cytrusy

    Kwasowość: niska

    Body: jasne, kremowe

    Posmak: czysty

  • Luksusowe opakowania 250 i 1000 gram z zamkiem i zaworem
    gwarantują najwyższą jakość nawet przez 2 lata od daty wypalenia.

Jak kupic kawę Machu Picchu:

kontakt@machupicchu.pl

Telefon w Peru: 0051 981 499 127 (WhatsApp)

Importujemy, wypalamy i pakujemy w Poznaniu.

Realizujemy zamówienia detaliczne i hurtowe na terenie całej Polski.

Zapraszamy do współpracy kawiarnie, sklepy, biura, hotele, firmy i wszystkich miłośników smacznej kawy.

Peru to duży (1.28 mln km²) i bardzo zróżnicowany geograficznie kraj w Ameryce Południowej. Świetna lokalizacja poniżej równika w sercu pasma majestatycznych Andów, na zachodzie żyzne doliny rzek spływające pośród pustyni do Oceanu Spokojnego a na wschodzie dżungla i źródła Ukajali i Amazonki uchodzącej do Atlantyku. Bogata historia i wciąż żywe tradycje społeczności indiańskie czynią to miejsce atrakcyjnym kierunkiem turystycznym.

To bogactwo przyrody przez tysiąclecia przyczyniło się do rozwoju cywilizacji prekolumbijskich. To w Peru powstało Imperium Inkaskie i to stąd pochodzą ziemniaki, kakao, tytoń, cukier, papryka.

Obecnie Peru, od ponad piętnastu lat przeżywa boom gospodarczy, powstaje nowa infrastruktura i rośnie budownictwo mieszkaniowe. Inwestycje w dziedzinie rolnictwa, górnictwa i turystyki przyniosły wysokie dochody, które są reinwestowane, dzięki czemu ciągle powstają nowe miejsca pracy. Niskie i przejrzyste podatki sprzyjają przedsiębiorczości.

Co roku miliony turystów z całego świata przyjeżdżają, by poznać monumentalne zabytki Peru i spróbować peruwiańskiej kuchni, uważanej za jedną z najlepszych na świecie. Peru jest obecnie światowym liderem w produkcji m.in. szparagów, mango, awokado, winogron, papryki, kawy i kakao. Od dziesięciu lat kawa peruwiańska zdobywa najwyższe wyróżnienia na światowych targach.